online-BOM

 
Medlemsblad for
B&OI - OrienteringÅRSKAVALKADE 2009


av Arne Kristian Nordhei
18.mai 2010. nyhet-03-2010


 
I stedet for å utgi BOM i papirutgave forsøkte Informasjonsutvalget seg med en ny vri i 2009; en julekalender hvor vi hver dag presenterte en nyhet. Nyhetene varierte i innhold, noe var veldig gammelt, annet var ganske ferskt. Nedenfor er kalenderen presentert med den første luken først.

JULEKALENDER 2009, 1.des, av Arne Kristian Nordhei

Det blir ikke noe papir-BOM i år heller, men jeg skal prøve å gjøre det litt godt ved heller å gi en liten julekalender til leserne av bodo-orientering.no. Jeg vet ikke om jeg rekker å lage nyhet hver dag, men jeg skal prøve å gjøre så godt jeg kan. Noen ganger er det kanskje bare et bilde, andre ganger kanskje et lite tilbakeblikk på et av arrangementene. Hva er bak dagens luke? Bare se under.

GILDESPRINTEN 2009 - LUKE NR 1 I ÅRETS JULEKALENDER. 1. DESEMBER

av Edvin Berg

Som dere kanskje har merket dere, har det vært taust på hjemmesiden angående Gildesprinten i år. Har det så ikke vært noen aktivitet? På grunn av Midnattsolgaloppen ønsket vi å ligge lavt i terrenget denne sesongen. Bamse hadde hendene fulle med forberedelser til ovennevnte arrangement. Så jeg valgte stort sett bare å ta meg av de skolene som kontaktet oss direkte. Og det var faktisk en god del som gjorde det, - Aspåsen, Mørkvedmarka, Østbyen, Rønvik og Løpsmarka av byskolene. I tillegg har jeg arrangert en felles o-dag på Beiarfjellet med elever fra skolene i Beiarn, Skjerstad og Misvær. I tillegg trivelige o-dager i Neverdal og Landegode. Til sammen har 882 elever - fortrinnsvis fra 5.-7-klasse - vært gjennom det som nå heter Skolesprinten. Les mer på Gildesprintsidene.


 

KM STAFETT - LUKE NR 2 I ÅRETS JULEKALENDER. 2. DESEMBER

Første helga i september ble KM arrangert på Tverlandet. Fredag var det natt, lørdag lang, og det hele toppet seg med stafett på søndag. Tverlandet hadde lagt alt til rette til tidenes flotteste KM Stafett. Rammen var fantastisk, arrangøren hadde bokstavelig talt lagt lista høyt. Fra samlingsplass kunne vi se milevis i alle himmelretninger, og løypene var lagt i åttetall rundt åsen, og løperne var synlige store deler av løpet sitt. Rett og slett fantastisk.

I forumet finner dere noen tidligere upubliserte bilder fra arrangementet. 

 

VM 2010  YNGRE VETERAN/ELDRE JUNIOR - JULEKALENDEREN 3.DESEMBER

Årets julekalender kan med dette presentere neste års stafettlag som skal representere klubben crossovermesterskapet VM yngre veteran/eldre junior. Styret og idrettsutvalgat i o-gruppa har besluttet å bruke hele overskuddet fra Midnattsolgaloppen for å sende et toppet lag med familier til det prestisjefulle mesterskapet som neste år skal avgjøres over 3 uker på sydhavsparadiset Mauritsius. Vi ønsker de halvgamle lykke til. 

 


ÅRETS PRYDBUSKER 2009. JULEKALENDEREN 4.DESEMBERWebredaksjonen fikk i går mange hendvendelser angående uttak av stafettag for VM yngre veteran/eldre junior (se luke nr 3 i julekalenderen).

Det er ikke til å stikke under en stol at lagsammensetningen var noe mistenkelig, og noen har sågar hevdet at det ikke ligger sportslige hensyn bak uttaket.

Komiteen For Årets Julekalender (KFÅJ) sin utskremte medarbeider har etter grundig research klart å finne flere bilder fra uttakelsesseremonien. Det er tydelig at egenskaper som kamuflasje har vært viktig - å løpe fort over tunge myrer har nok ikke vært avgjørende.

Når i tillegg den med den flotteste hodeprakten (se bilde) ikke en gang er med på laget nøler vi ikke med å hevde at skandalen er komplett. Vi krever at prydbusken Irgens må inn på laget, han er i alle fall halvgammel nok.


JULEKALENDEREN 5. og 6. DESEMBER (kan åpnes allerede ettermiddagen 4.desember pga helg), ULIKE TILBAKEBLIKK

Orienteringscup i "gamle dager." Skannet fra ”Orientering”, luke nr 5 er laget av Edvin Berg

I årene omkring 1975-80 deltok B&OI i den landsomfattende Vesta-Hygeacupen. Undertegnede husker at vi blant annet var i Harstad og slo ut Mellombygd. Vi var ikke så skuggredde for lange turer heller. En gang dro vi med full buss til Harran i Trøndelag. Der endte det dessverre med nederlag for Trollelg fra Trondheim. Men vi måtte også påta oss arrangøroppgaver for andre klubber. Et år var vi verter for duellen mellom BUL-Tromsø og Namsos. Løpet gikk på Rønvikfjellet og med stor reportasje i lokalavisene dagen etter. Et av hovedpoengene i reportasjen var at en av favorittene måtte knytte skolissene underveis, - og det var visst nok til at laget hans tapte. Hvilket lag husker jeg ikke.

Senere fant vi ut at det ble litt for langt å reise for oss her oppe i nord. Derfor ble en egen kretscup opprettet. Det ble mange spennende oppgjør hvor det ble viktig å mobilisere, - og jeg husker at det var prestisje å vinne kampene mot både Grand og Tverlandet - " Those were the days".

Vedlagte klipp er fra NOFs eget organ ORIENTERING ca 1986. Gutten med ryggen til er Bjørnar Davidsen. Marvin Alvestrand satte dype spor etter seg i klubben. Klikk her for å lese hele artikkelen.

Etter et så fint tilbakeblikk laaangt tilbake i tid - til en tid mange ikke en gang husker - så kommer det her et lite tilbakeblikk litt kortere tilbake i tid: Midnattsolgaloppen. Heidi Mørkved fikk i oppgave å lage en bildepresentasjon til avslutningsfesten 24.november. Hun tok oppgaven alvorlig, og laget en hel haug med presentasjoner. Disse har vi nå lagt ut som luke nr 6 i årets julekalender. Klikk på lenkene, last ned vidoene med bilder og musikk, og la dere underholde (filene er litt store). Luke nr 6 er laget av Heidi Mørkved:

Ugress og villniss

Dugnadsarbeid

We are the champions

Bodø city Bodø by

You and Me


UNGE OG LOVENDE - JULEKALENDEREN 7.DESEMBER

Takk til Heidi Mørkved for innsendte bilder. Bak dagens luke befinner deg seg noen av de vi kaller unge og lovende, folk som vi i framtiden vil høre mer fra, unge og lovende løpere som holder miljøet vårt levende. Bildene er lagt ut på forumet. Websjefen er ikke 100% sikker på alle navnene, men vi ser i alle fall dattera til Trine Alsos, flere av de yngste Limstrandene,  Oda Furuholmen og Erlend Elveos Kjelstrup. Og ei som er litt eldre, men fremdeles ung og lovende.


JULEKALENDER-BONUS 8.DESEMBER 2009, av Arne Kristian Nordhei

ikke direkte orienteringsrelatert, men likevel plass til dette i årets julekalender. Noe av det koseligste man kan gjøre i tiden før jul er å bake pepperkakehus. I går forsøkte vi oss på å lage prinsesseslott, men det ligner mest på en kirke. I kveld skal den pyntes. Hvordan den ble seende ut? Kikk i diskusjonsforumet og si din mening! Og enda bedre; hvis du også har laget et fint pepperkakehus, send bilde til meg og jeg legger ut bildene i forumet.

"5 PÅ GATEN", JULEKALENDEREN 8.DESEMBER

Webredaksjonen sendte ut Heidi Mørkved på julehandel, og i Glasshuset fant hun 5 personer å intervjue. Bilder og intervju er lagt ut i forumet.


NNM 1983, the Julekalender 9.desember.

Takk til Arild Hegreberg for innsendt kalenderbidrag.

NNM 1983 – FORHÅNDSOMTALE I AVISA.

Teksten er forhåndsomtale i Nordlandsposten før NNM på Tverlandet i 1983.

Antall deltakere i NNM var den gang langt høyere enn i dag og det var gjevt å vinne. Som en ser var det mye plass til orientering i lokalpressen også. En lokal o-løper, Gunnar Eiterjord, var skribent. O-løpere hadde mulighet til å bli kjendiser. Jeg skal ikke gå god for de vurderingene som følger med hver av personene i omtalen men helt på jordet kunne de ikke ha vært da flere av utøverne vant sine klasser. Premie deles ut til den første som legger inn rett tips på forumet hvem av de omtalte som vant sine klasser i NNM-1983.

10.DESEMBER - TIENDE LUKE I ÅRETS JULEKALENDER

Noen kommer og noen drar. Noen gjør begge deler. Det fine med o-miljøet er alle de flotte folkene man blir kjente med, her er et eksempel på det.11.DESEMBER - ELLEVTE LUKE I ÅRETS JULEKALENDER

I løpet av dagen kommer luke 12 og 13 også (for helga). Inntil videre må dere nøye dere med det søteste bildet fra årets begivenhet, Midnattsolgaloppen. Jeg tror fotograf var Heidi Mørkved. Mer om midnattsolgaloppen i lule 12 og 13.12.og 13. DESEMBER - TOLVTE og TRETTENDE LUKE I ÅREST JULEKALENDER

Luke 12: Hvis 2009 skal oppsummeres med bare ett ord så må det være "Midnattsolgaloppen". Det var dette arrangementet som vi brukte mest tid og energi på. Selvsagt løp vi masse andre orienteringsløp, men Midnattsolgaloppen sto stort sett i fokus hele året. Morten Selnes ledet en stor organisasjon som gjorde alt det den skulle og mere til, og alt fungerte stort sett akkurat slik det var tenkt. Arrangementet var tilnærmet perfekt, og en fjær i hatten til de lokale klubbene (terningkast 6 i o-boka 2009). Min egen jobb besto stort sett å holde nettsidene oppdaterte, samt svare på alle henvendelser som kom via kontaktskjemaet (flere hundre). Nettsidene overføres snart til neste arrangør, og våre data vil forsvinne. Derfor har vi tatt backup av filene og lagt dem på vår egen server. Alle bildene, alle artiklene, all informasjon er dermed lagret for ettertiden, og kan leses her. Meld fra om noe ble feil, jeg strevde litt med å få alle lenkene til å fungere. Jeg ønsker dere en god jul og et godt nytt år, mvh Arne Kristian.

Luke 13: Arild hadde en fin luke for noen dager siden som ga et tilbakeblikk til NNM 1983, med tilhørende quiz. Jeg ønsker å gjøre noe tilsvarende, og legger ut et personlig bilde. Hvilket årstall kan dette være (jeg er bare +/- ett år sikker selv), og hvilke tre unge gutter kan dette være? Svar på forumet.


14.DESEMBER 2009, NY LUKE I JULEKALENDEREN

Dagens bidrag kommer fra Håvard Berg. Det er et ferskt og utvidet sprintkart over Bodøsjøen finansiert av Bodø kommune og nærmiljømidler og B&OIs kart fra 2007. Her er det fint å løepe langs kysten også på vinterstid. Last ned her (pdf).


LUKE 15 I JULEKALENDEREN, ROMJULSGATE-OLØPET!

Leif Magne Eggestad melder følgende:

Dagen er mandag 28.desember, kl 18:00 fra idrettsbygget ved Bodin vgs. Jeg regner med å få låne huset i år også, og håper kvelden passer bra for alle.  Husk å ta med EKT-brikken, samt sko deg for dagens føre, dvs med pigger (?)... Opplegg som vanlig.

LUKE 16 I JULEKALENDEREN; GLEDELIG OVERRASKELSE I NNM

Årets NNM samlet en uvanlig stor gjeng i en av de yngste klassene, noe som lover godt for årene som kommer. Les hva Marit skriver.


LUKE 17 I JULEKALENDEREN, GPS OG TRENINGSLØP

Pga at dette har "nyhetens interesse" åpnes morgendagens luke allerede i dag. Tirsdag 15.desember var det gate-oløp i Rønvika med etterfølgende pizzakveld hos familien Reitan. Lars har skrevet noen ord og laget resultatliste. Han tok også noen bilder. Se i forumet. Takk til Jakob og Petter.


LUKE 18 I JULEKALENDEREN - PRI 2009 FOR B&OI-LØPERNE

Av Anders Kure

Her er lista over PRI for B&OI-løperne i 2009 (last ned excelfil), for de 50 beste av oss.

For alle som har minst 3 løp i både 2008 og 2009, har jeg beregnet endring i poeng og prosent. Gjennomsnittet av de individuelle endringene i prosent, sier oss noe om B&OI-løperne har blitt bedre siden i fjor. DET HAR VI! Fremgangen er på 3,9 prosent!

Hovedtrekkene er at de yngre løperne har forbedret seg mye, mens vi veteraner gjerne har hatt en beskjeden tilbakegang. Også PR har måttet tåle nedgang, men bare 1,3 prosent. (Husk at PRI nå er løsere knyttet til PR sine prestasjoner, men er fremdeles basert på PR-nivået i 2006 - 2008).

"Tre på topp" for herrene er Carl Henrik (77,7), Arild (80,6) og Petter (82,4). Blant damene topper Marit (102,6), Aviaja (104,1) og Heidi M (114,1).

Nå er det bare å sette seg sitt mål for neste sesong, og legge opp treningen deretter. Selv skal jeg jobbe for en fremgang på 3,5 poeng, til 108. Det burde være realistisk, det er bare å snøre sin sekk og spenne sine sko og sette i gang! Hva er ditt mål? Del i diskusjonsforumet.


LUKE 19 OG 20 I JULEKALENDEREN

Allerede i dag, fredag 18.desember, har du muligheten til å åpne de to neste lukene. Nå nærmer det seg jul, skikkelig, og da kan det være fint å varme opp med litt julemusikk. Sissel og Odd har solgt i flere hundre tusen plater, så du er sikkert lei? Websjefen har satt sammen en litt alternativ julespilleliste med julesanger av mer eller mindre kjente artister i spotify. Så hvis du har spotify så kan du bare klikke på denne lenka, så åpner julespillelista fra websjefen seg. Hvis du har egen liste kan du dele den i forumet.

Så en gammel godbit, reportasje fra et løp i 1964. Beklager at kvaliteten ble litt dårlig, men det er skan av en kopi. Last ned pdf-fila og les om hvem som ble bymester i orientering i 1964. Resultatlista inneholder en del kjente navn. Ha en riktig god helg.


21.DESEMBER - BARE TRE DAGER IGJEN TIL JUL. SKIORIENTERING.

Hva med littt skiorientering? Er vi heldige så blir julen hvit. B&OI langrenn selger, men hvor? Kanskje noen kan fortelle dette i diskusjonsforumet?! Og er det mulig å gå på ski i marka nå? For medlemmer av DAFF er dette gratis, gjelder kanskje noen av dere. Under ser dere bilde av en som har vært aktiv og ivrig i mange år, og neste år er det jubileum.Vi avslutter årets julekalender slik BOM pleide å starte, med å gi lederen ordet. Noen av oss møtes kanskje på romjulsgateoløpet, mens andre kanskje tar helt ferie. God jul og godt nyttår til alle sammen. Over til Per Rekkedal:


Vi klarte det nesten umulige, og det ble en uforglemmelig opplevelse i godværet. Og det var vel ikke helt uventet. Midnattsolgaloppen 2009 vil helt sikkert bli husket av ca 700 løpere fra 15 nasjoner. Les mer her.

BONUS: Arild Hegreberg kommer med et lite bidrag helt på tampen.

Jeg har skannet 2 avisoppslag her: ett fra hovedløpet i 1977 og ett fra Bamseløpet i 1978, trolig i februar eller mars.

Bamseløpet var et høyst uhøytidelig løp (moroløp)som eksistererte noen år før det forsvant. Kanskje er det interesse for å ta det opp igjen i en eller annen form. Bildet viser vinnerne i en noget yngre utgave enn slik vi kjenner dem i dag. Etter en kjapp titt i mitt arkiv finner jeg ut at dette er siste gang Bamse slo meg. Det kan imidlertid godt hende at mitt arkiv er noe mangelfullt eller jeg har sett for dårlig etter. Regner med en boomerang tilbake hvis jeg har fått stryk senere. Det er helt klart første gang der Carl Henrik slo meg, men absolutt ikke siste gang.

For øvrig viser jo resultatlista også at utøvere som velger vanskelig løype er de som gjerne fortsetter med orientering. Fortsatt aktive o-løpere er vel bare å finne i denne løypa.


Godt nyttår!