B&OI orienterings julekalender.
DET SKJEDDE I 2011 - ÅRSKAVALKADE

13. DESEMBER: PORTRETT nr 3


13. DESEMBER: ODA FURUHOLMEN
Av Lars Reitan

VI PRATER MED NOEN LØPERE SOM KAN BLI VELDIG GOD - del 3

ODA FURUHOLMEN
Går i 9.klasse på Alstad Ungdomsskole

Når begynte du med orientering?

-          Jeg begynte med å gå nybegynnerløypa sammen med Anna Storvik Nilsen da vi var 10 år.

Hvordan har 2011-sesongen vært for deg?

-          Utrolig gøy! Vi har reist mye rundt. Hovedløpet og hovedlandsleiren på Beitostølen var nok høydepunktet. Jeg var med på 13-årssamlinga i Trondheim i fjor, og i år fikk jeg jo møte alle de jeg ble kjent med igjen. Vi bodde veldig fint og alle vi jentan fra Nordland var på samme rom (Heidi, Marta, Ingvild, Åshild, Maria og jeg). Her er et bilde fra i fjor med meg, Åshild, Heidi og Maria

-          Egentlig er jeg ikke fornøyd med årets sesong. Det har gått mye dårligere enn i fjor både i Nordlandscupen, på KM og i NNM. Det har ikke gått min vei i år. Jeg har hatt altfor for mange teite bommer. Jeg tror at en av grunnene har vært at det har blitt vanskeligere løyper/høyere nivå. Det beste løpet var vel langdistansen i hovedløpet, mens den værste bommen var på nordnorsken. Da hadde jeg vært innom denne posten tidligere i løpet, og skulle bare løpe rett dit igjen, men sleiva helt ut og kom altfor høyt. Da ble jeg sur! Bommen kom på toppen av at jeg hadde bommet mye tidligere i løpet også.

Hva synes du om de lokale løpene?

-          De har vært kjempebra. Mye bra løyper og variert terreng.

Hvor mye trener du?

-          Det er litt forskjellig. Nå er jeg i gang med skisesongen og har vært på skisamling i Sulis i helga. Det blir vel omtrent 6 ganger i uka, og kanskje 9 timer i snitt. I år har jeg økt mengden og har bedre motivasjon. Jeg har også forbedra skiteknikken.

-          Jeg har også veldig god motivasjon til neste o-sesong. Innetreningene er veldig bra. Det er flott å trene i lag, spesielt fordi jeg ikke får trent o-teknikk alene.

-          Orientering er ekstra morsomt fordi vi får gjøre så mye!
7. DESEMBER: JENS PEDERSEN
Av Lars Reitan

VI PRATER MED NOEN LØPERE SOM KAN BLI VELDIG GOD - del 2

JENS PEDERSEN
går i 7. klasse på Støver skole

Hvordan var 2011-sesongen for deg?

-          Veldig artig egentlig. Det gikk bedre på slutten av sesongen og inneløpet på Universitet var vel det løpet som gikk best. Men noen ganger har det gått skikkelig dårlig. En gang tok jeg ny kompasskurs hele tida, og jeg rota meg langt, langt bort.

Hva synes du om treningene?

-          De har vært veldig bra. Det har vært mye bra opplegg. Det som er artigst er å finne postene. Treningssamlinga på Kjerringøy var veldig gøy. Der ble jeg bedre kjent med de andre. Og så fikk vi trent bra.

Driver du med flere idretter?

-          Jeg spiller fotball på Inntrandens lillegutter 2 og 4. Det er fotballtrening mandager, onsdager og søndager, så nå trener jeg nesten hver dag. På o-treningene på tirsdagene bruker jeg å løpe sammen med Øyvind og Marius til Vanntårnet. Innetreningene etterpå er ganske gøy.


Hva tror du om neste o-sesong?

-          Trur den blir minst like bra som i år. Vi har jo et godt miljø med lite erting og krangling. På fotballtreningene er det mye mer av sånt. Orientering er en veldig fin sport å holde på med. Det jeg liker best er å springe turen rundt løypa og å finne postan.

2. DESEMBER: ESPEN SAMUELSEN SKIRI
Av Lars Reitan

VI PRATER MED NOEN LØPERE SOM KAN BLI VELDIG GOD - del 1

ESPEN SAMUELSEN SKIRI
går i 8. klasse på Rønvik skole

Hvordan var o-sesongen 2011 for deg?

-      Jeg synes det gikk ganske bra egentlig, det ble noen gode løp og noen ganske dårlige. Det beste løpet var nok da jeg ble nordnorsk mester i Kirkenes i sprint. Da gjorde jeg ingen feil. Jeg visste hvor jeg var hele tida. Jeg kunne ikke løpt bedre. Å løpe fort samtidig som man ser på kartet er litt lettere i bygatene. NNM var egentlig et ganske godt arrangement, de hadde gode kart og de viste at å arrangere o-løp - det kunne de der oppe. Jeg ble skada etter at jeg så for mye på kartet mens jeg løp i ei steinur og datt rett på en stein. De hadde god beredskap og jeg fikk hjelp og bandasje.

-          Stafetten i O-festivalen gikk også veldig bra. Jeg hadde 1. etappen og starta midt inni ei klynge med folk som satsa veldig. Selv om det var et uvant terreng, så hadde jeg rimelig kontroll hele tida. O-festivalen er det største jeg har vært med på noen gang. Må si jeg er imponert over at det ikke var mer kaos med løpere. Jeg møtte ingen som hadde mi løype uti skogen, så det der må de ha forberedt kjempelenge. Hele greia var bare kjempemorsomt.

-          Den værste bommen kom på et tirsdagsløp. Da rota jeg rundt i over 20 minutter. Og en annen gang på Bestemorenga løp jeg helt feil på slutten så jeg måtte løpe spurten motsatt vei. Det var skikkelig flaut for alle så det jo.

Espen Skiri i farta
Blid ungdom

Hva synes du om o-treningene?

-          De har vært gode. I år har jeg i hvert fall lært hvor jeg skal ut fra posten. På et løp tipper jeg at jeg tjener flere minutter på det! I vinter skal jeg være med på alt, og jeg skal prøve å trene o-teknisk på de kartene jeg har her i Rønvika. Jeg skal gjerne hatt et kartredigeringsprogram så kunne jeg laget mine egne treninger. Til neste år må jeg bli raskere og unngå å slurve med o-teknikken. Det som gjelder er vel å studere kartet orntli!

Du er jo skiløper også, hvordan ser du på skisesongen?

-          Jeg har ikke altfor god tiltru til den. Jeg er ikke så altfor god på ski for jeg ligner på pappa. Derfor kommer jeg ikke til å bli særlig god før kanskje neste år. Nå trener jeg 8 timer i uka, og det er jo ganske bra, men jeg ligger vel på 5-6 timer i gjennomsnitt.


***