B&OI orienterings julekalender.
DET SKJEDDE I 2010 - ÅRSKAVALKADE

23.DESEMBER - LUKE 23: Nyhetsarkiv 2010
Bonus: Skolesprinten 2010

av Arne Kristian Nordhei (websjef),
og bonus ved Carl B Bjørseth

Nyheter legges fortløpende ut på forsiden av bodo-orientering.no. Hjemmesiden har vist seg som et viktig knutepunkt for klubbens medlemmer, det er på hjemmesiden man finner nødvendig informasjon. Alle nyhetene som har ligget ute på forsiden av hjemmesiden er samlet i online-BOM, og er en viktig da de synliggjør hva som har skjedd det siste året.

Nyhetsarkivet for 2010 skal nå være oppdatert.

Ved opptelling ser det ut som det har vært skrevet 116 nyhetsoppdateringer i løpet av 2010. De fleste selvsagt i sesongen.



LILLEJULAFTEN-BONUS:
Skolesprinten 2010. Rapport til styret fra Carl B Bjørseth


Skolesprinten 2010. Rapport til styret for B&OI Orientering.

Det ble på årsmøtet ved behandling av budsjett for 2010 lagt inn utgifter/inntekter på kr 20 000,-/10 000,- til gjennomføring av eventuell skolesprint (tidl. Gildesprinten) 2010. Forutsetningen var at initiativ og gjennomføring ble ivaretatt av ”frivillige” som i denne sammenheng var å forstå som  en komite av personer ikke utpekt av noen årsmøtevalgt instans.

NOF hadde forut for dette satt i gang et prosjekt Skolesprinten 2010 med 6 utvalgte klubber som skulle få tilskudd til gjennomføring av orienteringstilbud rettet mot skolene. En av de utvalgte klubbene måtte trekke seg, og B&OI Orientering ble i februar forespurt om å gå inn i stedet. Etter litt overveielse og varsling til styret etablerte EB/CBB (med erfaring fra Gilde-sprinten) seg som komite for klubbens bidrag i prosjektet. Klubben fikk et tilskudd fra NOF på kr 15 000,- samt en arrangørpremie fra Silva på kr 5 000,- (vareuttak). Som hjelpere i gjennomføring av løpsaktiviteter ble tre andre pensjonister PD/MK/JVL knyttet til prosjektet.

 

Bakgrunnen for NOFs prosjekt ligger i skoleverkets læreplaner som sier at: ”Orientering er en basisferdighet som alle barn skal lære i grunnskolen”.

Norsk Orientering vil gjennom sin posisjon og kompetanse ta et overordnet samfunnsansvar ved å tilby vår kompetanse til skolen gjennom: aktivitetstilbud, skolekart, materiell, informasjon, kompetanseheving.

Den selvoppnevnte komiteen formulerte følgende mål for vår deltakelse i prosjektet: ”B&OI Orientering vil med sin kompetanse støtte opp under forbundets arbeid lokalt, og derved bidra til at skolens arbeid med å oppfylle læreplanmålene blir en positiv opplevelse for elever og lærere”.

Komiteens siktemål var altså ikke primært å drive rekrutteringsarbeid.

 

Følgende forutsetninger for vårt aktivitetstilbud var på plass: kommunens skolekartverk, lagets arrangørutstyr anskaffet i forbindelse med Gildesprinten, komiteens Gildesprinterfaringer, rapporten ”Tverrfaglig bruk av kart og kompass i grunnskolen” (Polarsirkelen friluftsråd og Nordland orienteringskrets). Dessuten hadde EB avtale om orienteringsundervisning ved Alstad barneskole.

 

Alle kommunens skoler ble tilbudt et skolesprintløp for 5.-7. trinn i skoletida samt en avsluttende finale på ettermiddagstid, og med anledning til å velge dag innafor et gitt tidsrom.

10 skoler med til sammen ca 1200 deltakere meldte seg som interesserte. Alle valgte løp innafor perioden 31.mai til 11. juni. Finalen var planlagt til 16.juni. Det ble satt opp løpsliste med tips om forberedelser skolene kunne gjennomføre og som ble distribuert sammen med overnevnte rapport som bla inneholdt mange nyttige nettadresser. Nærmere opp mot løpene ble det sendt ut eget skriv om arbeidsdelingen mellom skole og klubb.

 

Gjennomføringen ble forstyrret i betydelig grad av streiken i kommunen slik at løp kunne gjennomføres ved bare to skoler som planlagt før skoleferien i tillegg til de avtalte undervisningstimer. Ny invitasjon gikk ut etter ferien og 5 skoler var fortsatt med og fikk sine løp. I tillegg ble det avviklet en egen o-dag for skolene i tidligere Skjerstad kommune. Totalt deltok 975 elever på opplegget. I tillegg fikk ei av de opprinnelige skolene tilsendt sine kart med løyper for o-aktiviteter i egen regi (ca 150 kart). Finalen ble avlyst.

 

Totalt har komite med medhjelpere lagt ned ca 250 timer i Skolesprinten 2010 i disse ”aktivitetene”:

-         prosjektplan for NOF (tilskott)

-         seminar Mo i Rana

-         innbydelse, informasjon og kontakt med skolene

-         løpsprogram og revidert løpsprogram

-         bestillinger; utstyr, materiell og premier

-         mediaframstøt (førte ikke til noe)

-         forankringsframstøt i OK-avd/skoleadm. (nådde ikke fram)

-         klasseundervisning (O-skolen på nett og øvelser ute)

-         synfaring for kartoppdatering

-         løpsavvikling

-         kjøring

-         intern adm; komité og medhjelpere

-         evalueringsrapport til NOF

-         rapport til styret

Tilbakemelding fra målgruppen på innsatsen er i korthet: ”Fornøyde skoler/ takknemlige lærere og engasjerte til dels svært engasjerte elever”.

 

Økonomi (avrundete tall):

Utgifter:

-         utstyr (3 postenheter på bukk)                                                      3000

-         forbr.matr. (1000 plastlommer, 100 brukt, resten ført til lager)   1500

-         porto (for gratis premier, arrangørpremie og diverse)                  1000

-         kjøring (i forb m arr og synfaring for kartoppdatering etc)          2000

-         Ocad-arbeid (kartkorrigering og løyper; Berg Geomatics)          7900

-         Kartprint (Bodø Industri)                                                              4300   

                                                                                            Totalt      19700

                                                                                            Budsjett  20000

 

Inntekter:

-         tilskott fra NOF                                                                           15000

                                                                                           Budsjett  10000

 

I tillegg kommer arrangørpremie fra Silva (varer for kr 5000) som ble tatt ut i form av koffert med 28 instruksjonskompasser og som ble overlevert til Rekrutteringsutvalget.

 

Ellers konstateres at Bodø kommune ikke har etablert noe ”regime” for tilgjengeliggjøring av skolekartverket eller rutiner for oppdatering av det samme. Her må det på en eller annen måte ”trykkes på”.

Dette sammen med begrensete data/Ocad-ferdigheter i skolesprintkomiteen har gjort oss avhengige av utenforstående når det gjelder løypelegging og tilrettelegging for kartprint. Her må det kursing til som tar utgangspunkt i komitemedlemmenes forutsetninger.